Computer-ICTWerk en OpleidingZakelijk

Werken met Excel

Gebruik jij Microsoft Excel wel eens? Is dat op kantoor, voor je bedrijf of zelfs thuis?
Vooral voor administratieve doeleinden is Excel een prima programma, niet alleen om je gegevens bij te houden, maar ook waar het voor bedoeld is, rekenkundige handelingen op virtueel ruitjespapier.
Om een voorbeeld te geven van thuisgebruik: ik houd er mijn gas-, elektrische en waterstanden bij, zodat ik daar een goed maandelijks overzicht van heb. Ik kan ze desnoods ook vergelijken met de jaren daarvoor en eventueel berekenen of mijn maandbedrag voor energie omhoog moet. Overigens doet het energiebedrijf met zijn smartmeter dat ook, maar ik snap sowieso niets van de tariefopbouw, die ze voor mij hebben samengesteld. Deze worden trouwens ook uitgegeven op Microsoft Excel.
Meestal denken we er niet eens meer bij na, en gebruiken dit Office programma bijna als gewoonte.

 

MS Excel als rekenkundig programma

Computersoftware ontwikkelt zich en dat is met Excel al niet anders. Als digitaal rekenblad of spreadsheet-programma verwacht je in ieder geval het digitaal kunnen doen van berekeningen, maar je kunt zoveel meer tegenwoordig er elk jaar komen er functies bij.
Als je Excel opent, dan krijg je in eerste instantie een werkblad voorgeschoteld. Er zijn rijtjes en kolommen, waarop gegevens kunnen worden ingevuld en een aantal werkbalken met werktuigen om die gegevens te bewerken. Met werkbalken en onderverdelingen worden deze werktuigen systematisch ingedeeld:

• Start
Hiermee kunnen we vooral aan de gang met de opmaak van de Excel-pagina.

• Invoegen
Hier vinden we werktuigen terug voor tabellen, illustraties en grafieken.

• Pagina-indeling
Onder dit tabblad vallen bewerkingen van titels, formaat, marges, rasters en achtergronden.

• Formules
Hier vinden we een ongelooflijke hoeveelheid formules die we op de gegevens kunnen loslaten.

• Gegevens
Hier vinden we zaken terug als groeperen, filteren, sorteren, verbinden, dupliceren, vernieuwen van de ingevoerde waarden.

• Controleren
Naast spelling en vertalen zien we hier ook werktuigen om de gegevens te delen en te beveiligen.

• Beeld
Met de opties van dit blad kunnen we de uiteindelijke eindvorm creëren, zoals we die willen laten zien aan derden.

 

Power bi

 

Excel kan nog veel meer

Naast de basis, het werkblad, is het tevens mogelijk gebruik te maken van een groot aantal sjablonen. Dat kunnen relatief eenvoudige zijn, zoals kalenders of activiteiten, maar ook wat meer geavanceerde voor factuuradministratie, roosters, balans, budget en ga zo maar door. Daarnaast biedt het ook allerlei tips aan om het werken met Excel eenvoudiger en begrijpelijker te maken.
De meest recente ontwikkelingen omvatten 365 Office en Power Bi.

 

• 365 Office
MS Office is normaal gesproken een programma dat als vaste software op een computer aanwezig moet zijn. 365 9ffice is een online dienst, die je, waar je ook bent, tot je beschikking hebt. Zelfs de al gemaakte werkbladen hoef je niet mee te nemen op bijvoorbeeld een USB-stick, die bevinden zich standaard in de Cloud en zijn overal beschikbaar op een computer met internetaansluiting.

• Power Bi (Business Intelligence)
MS Excel is uitstekend geschikt voor het verwerken van bedrijfsdata. Power Bi is een interactief stukje gereedschap om al die data zichtbaar te maken.

 

Cursussen Excel

MS Excel is een spreadsheetprogramma met ongekende mogelijkheden. Die zijn zo uitgebreid dat, zeker voor ondernemingen, het geen kwaad kan daarin cursussen Excel te geven. Die zijn er tegenwoordig dan ook in overvloed.

 

What is Power BI? Wat is Power BI? Hieronder tref je een mooie uitleg film aan

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader