Fietsen

Mijn kind leert fietsen!!

Jong geleerd is oud gedaan. Het is een oud gezegde, maar het gaat nog steeds op. Zeker als het om fietsen gaat. Het zit nu eenmaal in de Nederlandse cultuur, niet voor niets heeft Utrecht CS de grootste fietsenstalling ter wereld. Voor Nederlandse kinderen is leren fietsen een standaardonderdeel van de opvoeding en al jong krijgen we onze eerste kinderfiets. Wij zien dat als gewoon, denken er niet eens over na. Maar vraag een buitenlander en dan pas merk je hoe bijzonder dat is.

Het proces van leren fietsen

Hoe gaat dat in zijn werk, leren fietsen? Meestal wordt begonnen met de loopfiets. Zodra je kindje kan lopen, kan het gaan experimenteren met de loopfiets in huis of tuin. Als tussenstap van de loopfiets naar de gewone fiets kun je een fiets met zijwieltjes gebruiken, maar dat is niet altijd nodig. Sommige peuters kunnen zelfs met hun drie jaar al fietsen. Je kunt met je kind oefenen op een woonerf of parkeerterrein totdat het zover is dat je kind mee het verkeer in kan. Meestal is een kind tussen de vier en vijf jaar zover dat je duidelijk kan uitleggen wat de regels, maar ook de gevaren, in het verkeer zijn. Dan kun je met je kind het verkeer ingaan, uiteraard eerst op de meest rustige plekken. Cliché misschien, maar denk aan de helm voor je kind!

De eerste “echte” fiets

Wanneer je kind zover is dat het aan zijn eerste eigen fiets toe is, let er dan op dat deze goed op maat is. Een fiets mag niet “op de groei” zijn, dat fietst ongemakkelijk en daarmee zorgt het voor minder fietsplezier voor het kind. Verder moeten zadel en stuur goed op het kind afgesteld zijn. Voor een kind van vier of vijf jaar is een fiets met 12 inch of 14 inch wielen geschikt. Deze maat is afhankelijk van de grootte van het kind, de verkoper kan je hierover adviseren. Koop je de fiets online, dan vermeldt de webwinkel altijd contactgegevens voor het vragen van advies. Schroom niet dat te doen.

Goede kinderfietsen

Kinderen moeten nog leren zorgvuldig met hun spullen om te gaan. Dat geldt ook voor de fiets, daarom is het goed om een degelijke kinderfiets aan te schaffen. Het merk Spirit heeft een groot assortiment kinderfietsen die tegen een stootje kunnen. Ze zijn uitgevoerd in aantrekkelijke kleuren, dus er is vast een kleur bij die jouw kind aanspreekt.
Voor meisjes is er bijvoorbeeld de Spirit Diva meisjesfiets met 12 inch wielen en bijgeleverde zijwieltjes. Deze fiets heeft een handrem en terugtraprem, zodat je dochtertje aan beide soorten remmen kan wennen.
Houd je van een nostalgische omafiets maar dan wel met een trendy uiterlijk? Dan heeft Spirit ook modellen die vanaf 4 jaar gebruikt kunnen worden, zoals de Spirit Diva en de Spirit Liberty.
Ook voor jongensfietsen uiteraard. Dat begint met modellen vanaf 3 jaar, met leuke Disneyprints bijvoorbeeld, of modellen gebaseerd op populaire voetbalclubs. Voor wat oudere jongens zijn er o.a. stoere BMX crossfietsen.

Dit is slechts een kleine greep uit het assortiment van Spirit fietsen. Op internet is het hele assortiment te vinden en daar zit vast een goede en leuke fiets voor jouw zoon of dochter bij.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader