Elektrische fiets met gepaste snelheid
Snelle fietsen, maar wat veroorzaakt snel?
Ondanks het feit dat we sommige dingen snel noemen, zoals bijvoorbeeld een fiets, is die dat op zichzelf niet. De fiets is immers maar een voorwerp dat zonder menselijke inspanning geen cm vooruitkomt, laat staan dat ook nog eens in een beschaafd tempo.
Een fiets kan wel een snelle uitstraling hebben, zoals een racefiets. We zien daar een slanke, lichtgewicht uitvoering met derailleur, dunne banden en een bouw die de houding van de fietser beïnvloedt op het gebied van aerodynamica. Zet daar bijvoorbeeld een degelijke omafiets tegenover en iedereen weet precies wat we bedoelen.
Een fiets kan dus door het ontwerp en hulpmiddelen wel de fietser meehelpen snelheid te ontwikkelen en dat zien we de laatste jaren vooral door de opkomst van de elektrische fiets. Misschien dat het bij een gewone elektrische fiets nog niet zo te merken is, want die hoort niet harder te gaan dan 25/uur, maar de zogenaamde pedelec kan een stuk harder, tot wel 45 km/uur.
Zet een getrainde wielrenner op een super gestroomlijnde racefiets en er worden snelheden bereikt van 40, 50, 60 km\uur en soms wel meer; zet een gewone fietser op een pedelec en hij gaat bijna net zo hard.
Kenmerken van een snelle fiets
We hebben in de aanleiding al een paar kenmerken aangetipt.
• Lichtgewicht
Dat houdt een frame in van bijvoorbeeld aluminium of zelfs carbon, maar verder ook niet al te veel extra’s en indien, dan toch ook in lichtgewicht uitvoering.
• Smalle banden
Dit geeft beperking van de wrijving tussen band en weg.
• Derailleur met veel versnellingen
Dit biedt de fietser de mogelijkheid de meest gunstige trapfrequentie te produceren.
• Aangepast stuur
Het naar beneden gebogen stuur zorgt ervoor dat de fietser ver voorover zit. Dat vermindert de luchtweerstand. Ook de afstand tussen zadel en stuur heeft daar invloed op.
City-bikes.nl is vooral gericht op city bikes, stadsfietsen en hier en daar wat variaties, dus het aanbod in snelle fietsen is beperkt. De Spirit Valenti komt daar het dichtste bij.
De pedelec
De pedelec is niets anders dan een elektrische fiets met een zo krachtige elektrische motor dat met meetrappen een snelheid van 45 km/uur kan worden gehaald. Gezien die snelheid zijn er een aantal controverses opgetreden.
• Is het een fiets of een elektrische bromfiets?
• Hoe zit het met de kentekenplaat?
• Is een helm verplicht, zo ja, wat voor soort helm?
• Waar mag je rijden met een pedelec?
Ja, een helm is verplicht en de pedelec mag niet meer op het fietspad, maar moet op de openbare weg. Daar is niet iedereen blij mee.
Maar waarvoor is zo’n pedelec nou nuttig? Dat is vooral ideaal voor forensen die op die manier het gebruik van de auto kunnen vermijden en vaak nog sneller op het werk zijn.
Een nadeel is wel dat onder maximale inzet van de pedelec en zijn motor de accu vaak al na een uurtje leeg is.
City-bikes.nl heeft een aantal elektrische fietsen in het assortiment, allemaal beperkt tot 25 km/uur. Mocht je toch interesse hebben, ga er dan maar van uit dat je behoorlijk wat geld kwijt bent, tot wel €6000 of zelfs meer toe.