FietsenWebwinkels

Elektrische dames of heren fietsen?

Waarom zijn er meer elektrische damesfietsen op de markt dan elektrische herenfietsen?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, zouden we eigenlijk het elektrische gedeelte moeten weglaten en ons moeten afvragen waarom de herenfiets in populariteit, dus verkoop, al jarenlang daalt.
Vanuit die optiek is het namelijk niet zo vreemd dat het ook geldt voor de elektrische varianten van het rijwiel. Het valt gewoon op dat zowel in tastbare winkels, als in online fietswebshops, het aanbod van damesfietsen groter is dan die van herenfietsen. En die trend is nog duidelijker bij de e-bikes.
Het meest voor de hand liggende antwoord is vrij simpel eigenlijk: mannen kiezen sneller voor een damesfiets dan vrouwen voor een herenfiets. Maar er zijn meer redenen.

Het beeld van de heren- en damesfiets

Eigenlijk begint dat al van jongs af aan. Als jongen heb je een jongensfiets, als meisje een meisjesfiets en daar werd lange tijd nauwelijks van afgeweken. Overigens zien we die tendens nog steeds wel, maar in veel mindere mate. We gaan de laatste tijd wat soepeler om met de precieze begrenzingen van de seksen en dat houdt in dat steeds meer jongens, en later dus ook mannen, geen moeite hebben om op een, zeg maar, typische damesfiets te rijden. Daarbij komt ook nog dat er fietsen populair zijn met die typische lage opstap, zoals de omafiets en de transportfiets, ideale fietsen voor schoolgebruik. Wat natuurlijk heel belangrijk is, is dat jongens er ook niet meer op aangekeken worden, oftewel een fiets is een fiets en verder niks! Transport omafietsen zijn tevens erg gewild.

Elektrische dames of heren fietsen

Voordelen van een damesfiets

De damesfiets, dus ook de elektrische damesfiets, heeft een aantal kenmerken die positief uitvallen op diverse fronten.
Lage instap
Door het ontbreken van een bovenbuis kan men op gemakkelijker manier op de fiets stappen. Men hoeft niet het ene been hoog over het zadel te zwaaien. Dit heeft gevolgen voor de veiligheid:
o Het opstappen en afstappen kan veel sneller, zeker als men moet reageren op plotselinge verkeerssituaties
o Als men iemand achterop de fiets heeft zitten, dan kun je niet eens die achterzwaai met je been maken.
o Bij aanzienlijke toename van het gewicht, bijvoorbeeld door iemand achterop de bagagedrager, is de lage opstap een stuk stabieler.
Het frame
Het frame is door het ontbreken van de bovenbuis wat minder stug en dat wordt als comfortabeler ervaren.

De transportfiets
Een van de belangrijkste redenen dat er meer damesfietsen dan herenfietsen worden verkocht is de populaire opkomst van de transportfiets. Deze allround fiets is uitermate geschikt voor alledaagse handelingen als naar school gaan, boodschappen doen, even de stad in, naar de sportvereniging of de kinderen naar school brengen. Transportfietsen hebben bijna altijd de traditionele lage instap en kunnen als zodanig dus bestempeld worden als damesfiets. Toch zie je juist dat kenmerk nauwelijks benoemd bij de verkoop: een transportfiets is een transportfiets en geschikt en vooral handig voor iedereen.
Die tendens zet zich voort voor transportfietsen met elektrische ondersteuning. Hoewel de wat zwaardere transportfiets vooral gebruikt wordt voor niet al te grote afstanden, wordt de actieradius enorm vergroot met een elektrische motor. Daarmee wordt deze fiets niet alleen geschikt voor alledaags korte afstand gebruik, maar kan ook een rol gaan spelen in het woon-werkverkeer.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader