Wonen / Huis en TuinZakelijk

Wat zijn mijn rechten en plichten als huurder?

Als huurder heb je verschillende rechten en plichten waar je je aan moet houden. Over het algemeen heb je twee belangrijke rechten en twee belangrijke plichten. In het artikel hieronder vertellen we je alles over die twee belangrijke rechten en plichten

 

Denk je eraan om iets te huren, maar wil je eerst graag iets meer weten over je verschillende rechten en plichten? Vraag dan advies over het huurrecht op www.rechtnet.nl.

Je plichten

We beginnen met het behandelen van de plichten die je hebt als huurder. Een huurder heeft twee hoofdverplichtingen waar hij zich aan moet houden. Zo moet de huurder op tijd de huur betalen en moet hij de woning als een goede huurder gebruiken.

Betaling

Als huurder ben je verplicht de huur op tijd te betalen. In het contract dat je getekend hebt, staat aangegeven wanneer de huur betaalt moet worden. Hier moet je je dus aan houden, anders heeft de verhuurder het recht om het contract te ontbinden. Natuurlijk gaat hier dan ook een gerechtelijke procedure aan vooraf, maar de kans dat je die vervolgens wint, is niet zo groot.

Het gebruik van de woning

Je bent ook verplicht om je te gedragen als een goede huurder. Dat is best een vaag begrip, wat houd dat immers in? Deze plicht houd simpelweg in dat je je als een netjes persoon gedraagt. Je behandeld het gehuurde met respect, vernielt niets en zorgt niet voor overlast.

Je rechten

Als huurder heb je ook een paar rechten. Zo heb je recht op woongenot en heb je het recht op huurbescherming. Je verhuurder is dus verplicht je deze twee rechten te bieden.

Woongenot

Als huurder heb je recht op woongenot. De woning dient ten eerste te voldoen aan de voorwaarden in het contract. Verder hoort de verhuurder de woning goed te verzorgen. De woning moet veilig en leefbaar zijn en wanneer er iets aan de woning gedaan moet worden, is de verhuurder dan ook verplicht om dat op te lossen. Verder heb je natuurlijk privacyrechten. De verhuurder mag daarom bijvoorbeeld ook niet zomaar de woning binnenkomen.

Huurbescherming

Als huurder heb je ook recht op huurbescherming. Dit houd simpelweg in dat de huurder de huur niet zomaar op mag zeggen. Hier zitten dan bepaalde regels aan verbonden. Zo voorkom je dat je plotseling op straat komt te staan wanneer je verhuurder je beu is.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader