Paperback boeken
In het schrijven van een manuscript voor een boek zitten heel veel kostbare uren. Is dit eenmaal klaar om gedrukt te worden, dan wil de schrijver dat het uiteindelijke resultaat zijn passie uitstraalt. Er zijn veel mogelijkheden om tot dat resultaat te komen.
Softcover boeken
Softcover boeken, ook wel paperback boeken genoemd, worden meestal gebruikt voor leesboeken zoals romans. Een paperback is namelijk goedkoper om te laten drukken (en kost daarom voor de koper minder in de boekwinkel). Daarnaast is een roman typisch een boek wat vaak wordt meegenomen: lezen wordt graag gedaan in de trein, in wachtruimtes, in het park, etc.. Een softcover boek leent zich goed om mee te nemen. Het is buigbaar en gaat gemakkelijk en een wat grotere tas. Dat gaat niet op voor een hardcover boek. Maar wat zijn de verschillen nu precies?
Verschillen tussen softcover (paperback) en hardcover
De prijs
Dit is hierboven al genoemd: een paperback is goedkoper.
De cover (uiteraard)
De naam geeft het verschil al aan. Het softcover boek heeft een flexibele cover, gemaakt van stevig sulfaatkarton. Het hardcover boek heeft een harde (niet buigbare) omslag van 2.5 mm dik karton.
De wijze van binden
Over het algemeen wordt bij een paperback voor garenloos brocheren gekozen, maar is genaaid brocheren ook een gebruikelijke keuze. Omdat een hardcover boek meestal wat luxueuzer wordt uitgevoerd, wordt deze meestal genaaid gebrocheerd. Uiteraard kan iedere opdrachtgever zijn eigen voorkeur voor brocheren aangeven. Hieronder een korte uitleg over de wijzen van binden.
Garenloos brocheren houdt in dat de pagina’s in de omslag worden gelijmd. Dit is op zich al een hele stevige binding. Wil men toch een sterke bindwijze, kies dan voor genaaid brocheren. Hierbij worden de gevouwen pagina’s aan elkaar genaaid en vervolgens in de omslag gelijmd. Deze wijze van binden zorgt ervoor dat de pagina’s van een boek bij intensiever gebruik niet loslaten. Ook kan het boek open blijven liggen, wat handig is voor bijvoorbeeld kookboeken of kinderboeken.
Afwerking
Voor de afwerking kan uit vele mogelijkheden worden gekozen. Zo kan de omslag worden afgewerkt met laminaat (een dun laagje folie). Hierbij zijn variaties mogelijk in hoe glanzend of mat men de omslag afgewerkt wil zien.
Ook met lak kan er veel gedaan worden om het boek op een speciale manier af te werken. Zo kan het boek van een hoogglansomslag worden voorzien, maar er kan zelfs met knallende neonkleuren gewerkt worden of met glitterlak. Op deze wijze valt het boek zeker op als het wordt geëtaleerd. Ook 3D afwerking is een mogelijkheid, er wordt dan een reliëf op de omslag aangebracht.
Wil je een boek dat chic is en luxe uitstraalt, dan bestaat de mogelijkheid om zilver- of goudfolie op de omslag aan te brengen.
Uiteindelijke keuzes
Welke keuzes je maakt voor het drukken van jouw boek, is natuurlijk helemaal aan jou. Uiteraard ben je trots op je werk. Het eindresultaat, het gedrukte boek, moet dan ook aan jouw verwachtingen voldoen. Bovenstaande is slechts bedoeld om te helpen bij de het maken keuzes, maar vraag vooral bij de professionele drukker om alle mogelijkheden. Hij is immers de expert die van jouw manuscript een prachtig boek kan maken.
Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!