Eten & Drinken

Kan je planten eten?

Planten geven een leuke sfeer en daarom hebben veel mensen planten in hun huis. Er staan natuurlijk niet alleen binnenshuis planten, maar ook buiten. Planten zorgen ervoor dat jij minder gestresst bent en meer rust hebt in jouw hoofd. Naast dit geven planten ook nog is een leuke sfeer. Bij Kwekerij de Groot ben jij verzekerd van planten met een goede kwaliteit. Naast de leuke sfeer en rust die de planten geven kan je sommige planten ook nog eens eten. Maar welke planten zijn nou eetbaar? Lees het artikel om meer te leren over eetbare planten. 

Eetbare planten

Eetbare wilde planten zijn planten die in de natuur groeien, denk aan plekken als bossen, weilanden en bijvoorbeeld parken in steden. Je kunt deze planten vaak rauw of bewerkt eten. In de Nederlandse natuur vind je tientallen eetbare planten. Er zijn veel meer planten eetbaar dan mensen vaak denken. De brandnetel, dovenetel, weegbree en bijvoorbeeld bramen zijn populaire eetbare wilde planten. Eetbare wilde planten mag je niet overal plukken. In beschermde natuurgebieden is het niet toegestaan om eetbare wilde planten te plukken en te eten. Het eten van delen van een wilde plant kan gevaarlijk zijn. Het kan maar net een plant zijn die giftig is en dat jij het verkeerd gezien heb. Pas dus altijd op met het eten van wilde planten. Er zijn geen algemene kenmerken die typisch zijn voor giftige planten. Van elke plant moet je dus de naam kennen. In planten zitten veel verschillende stoffen waarvan sommige goed voor je zijn en andere slecht. Er zijn ook stoffen die niet schadelijk zijn voor mensen, maar wel voor dieren of omgekeerd. Vaak zijn de bijwerkingen van zo’n giftige plant pijn, jeuk, misselijkheid, rode plekken of verlamming.

Welke planten zijn eetbaar?

Om te beginnen bij de bekendste eetbare plant: de brandnetel. Je kunt er thee van maken, maar ook soep met bijvoorbeeld verse roomkaas. Dan de paardenbloem. Een veel voorkomende plant die iedereen herkent, maar waarvan bijna niemand weet dat je het blad kunt eten. Lekker door een salade, geeft bovendien kleur aan je gerecht. Het madeliefje behoort ook tot de categorie eetbare planten. De plant heeft een nootachtige smaak. Hondsdraf is een groente met een lekkere, volle smaak. Vooral geschikt om thee mee te zetten. Zevenblad, de naam zegt het al, herken je aan zijn zeven bladeren. De structuur lijkt op die van spinazie, de smaak heeft wel wat weg van peterselie en zevenblad is ook nog eens erg gezond. Zo zijn er nog genoeg andere planten die eetbaar zijn. Bij het plukken van planten in het wild moet je wel oppassen, zonder dat je het weet, eet je zo een giftige plant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader