Bouw en VastgoedHobby & KlussenWonen / Huis en Tuin

Stucadoor of stukadoor, met een C of met een K?

Laten we maar beginnen met een opmerking die van nut is bij het zoeken naar een stucadoor of stukadoor op het internet. Dat werkt met zogenaamde zoekwoorden. Het zou al heel vervelend zijn, dat u ervan overtuigd bent dat het stukadoor moet zijn, en dat het geen zoekresultaten oplevert. Iedereen gebruikt namelijk stukadoor, omdat het een rode streep oplevert als je stucadoor intypt. De slimste manier is het evenredig gebruik van beide schrijfwijzen op je website. Het enige nadeel daarvan is dat dat ook weer commentaar oplevert, of van de ene, of van de andere groep.

Het basismateriaal van een stukadoor

Het is het werk van een stukadoor om een laag aan te brengen op een muur of plafond, sowieso ter bescherming maar vaak ook als verfraaiing. Die laag kan dienen als eindproduct indien het er zo goed uitziet, dat de huisbewoner direct tevreden is met resultaat. Anderzijds vormt het een onderlaag voor verf of behang. De stukadoor is dan aan het stuken, zou je zeggen, maar stucen mag ook, want hij werkt in principe met stuc en levert stucwerk af. Kunt u het allemaal nog volgen? Gelukkig is er een manier om de irritatie over de c of de k te vermijden door het werkmateriaal van de stukadoor gewoon anders te noemen. Pleister is daarbij een veel gebruikte benaming.

Betoncire-Stukadoor24.nl

 

Wat is pleister?

Pleister of pleistermortel is een laag mortel van enkele millimeters tot enkele centimeters dik, in hoofdzaak bestaande uit gips of kalk, soms met zand en andere toeslagen vermengd, aangebracht op een muur, gewelf of plafond.’ (Wikipedia) Dit is een uitstekende definitie, maar voor een leek zijn er altijd weer woorden die verder uitgediept kunnen worden in betekenis, want wat precies is mortel? Wel, mortel of specie is een fijn betontype, dat wordt gebruikt om te metselen en dat is dan weer het aanbrengen van een verbindingslaag tussen stenen materialen. Vroeger bestond mortel uit zand en kalk, tegenwoordig bevat het cement en cement is een fijngemalen stof, calciumwaterstofsilicaat, dat, als je het mengt met water, een plastische massa vormt, dat uiteindelijk in de buitenlucht uithardt. Het is maar dat u het weet, maar gelukkig hoeft alleen de stukadoor exact te weten wat allemaal te mengen en te preparen voor hij of zij het op uw muur uitsmeert.

Soorten pleister

Afhankelijk van de ingrediënten en afkomst kan de stukadoor diverse soorten pleister aanmaken. Hierdoor is de klus van het stucwerk niet beperkt tot een éénkleurige, egale afwerklaag op muur of plafond, maar kan er flink mee gestoeid worden.

De vier meest voorkomende varianten zijn:
• Beton Ciré Deze techniek komt uit Frankrijk en betekent ‘gewreven beton’. De gebruikte pleister of stuc is water- en slijtvast en valt op door de vele mogelijke kleurschakeringen.
• Tadelakt Dit soort pleister wordt veel in de landen rond de Middellandse Zee gebruikt en werkt vooral waterafstotend. De kalk, die voor tadelakt gebruikt wordt (afkomstig van het Berberse woord voor inwrijven) is afkomstig uit Marokko en het pleisterwerk biedt een warme uitstraling.
• Terrastone Kenmerkend voor deze pleister is de hoge PH-waarde. Hierdoor heeft het een schimmelwerende werking en is dit materiaal uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld de badkamer.
• Microcement, Microbeton Deze beide typen pleister hebben dezelfde eigenschappen: slijtvast, waterafstotend en duurzaam en wordt dus vooral gebruikt op oppervlakten die tegen een stootje moeten kunnen. Microbeton is nog wat sterker dan microcement, en omdat het in een dikkere laag aangebracht kan worden, kan de stukadoor spelen met ingebrachte patronen.

 

Stukadoren-Stukadoor24.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader