Gezondheid en Verzorging

Word je binnenkort 18 jaar? Regel alvast je zorgverzekering!

Als je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt ben je officieel meerderjarig. Je mag dan bijvoorbeeld stemmen, trouwen zonder toestemming van je ouders en je mag zelf je bankzaken regelen. Daarnaast krijg je ook je eerste eigen verantwoordelijkheden en verplichtingen. Denk bijvoorbeeld het aanvragen van een eigen zorgverzekering, zorgtoeslag en DigiD. 

Word jij bijna achttien? Dan is het handig om je lijstje met regeldingen vast af te vinken voor die tijd. Zo ben je goed voorbereid en hoef je niet op het laatste moment nog van alles uit te zoeken. In dit artikel lees je meer over je eerste eigen zorgverzekering en alles wat daarbij komt kijken. 

Ziektekostenverzekering


Tot je achttiende ben je met je ouders meeverzekerd voor de ziektekostenverzekering. Nadat je 18 jaar bent geworden, ben je verzekeringsplichtig, en dus verplicht om je eigen basisverzekering af te sluiten en maandelijks premie te betalen. Hier krijg je voor die tijd een brief over. Je ziektekostenverzekering vergoedt de belangrijkste zorgkosten vanuit het basispakket. Denk aan de kosten die je moet betalen voor medicijnen, voor het ziekenhuis en de rekening voor een bezoek aan de huisarts. Houd er wel rekening mee dat je eerst je eigen risico moet opmaken. Dit is een vaststaand bedrag dat je zelf moet betalen voordat je je zorgkosten vergoed kunt krijgen via je verzekeraar. 

Aanvullend pakket 

Verwacht je het komende jaar veel extra zorgkosten, bijvoorbeeld omdat je vaak problemen hebt met je gebit of omdat je veel sport en regelmatig naar fysiotherapie moet? Dan is een aanvullende zorgverzekering voor jou wellicht handig. Met een aanvullend pakket kun je naast je basisverzekering ook kosten vergoed krijgen die niet binnen het basispakket vallen.  Bijvoorbeeld kosten voor behandelingen bij de tandarts, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of voor brillen of lenzen. Je betaalt dan een wat hogere premie, maar als je veel extra zorg nodig hebt ben je op jaarbasis vaak goedkoper uit. 

Zorgtoeslag 

Ook is het de moeite waard om uit te zoeken of je recht hebt op zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming van de overheid om je maandelijkse zorgpremie te kunnen betalen als je niet voldoende inkomen hebt om deze zelf te bekostigen. Je kunt via internet gemakkelijk opzoeken of je (gedeeltelijk of volledig) recht hebt op zorgtoeslag. Als je hiervoor in aanmerking komt, kun je de zorgtoeslag gelijk aanvragen via De Belastingdienst. Regel dit ook op tijd, want je krijgt de toeslag niet automatisch! 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader