Wonen / Huis en Tuin

Waarom in 2022 wél investeren in nieuwe kozijnen?

Kozijnen, iedereen heeft ze. Toch denkt niet iedereen na over de functie van zo’n venster. Het laat licht en lucht binnen, dan is het voldoende toch? Fout! Kozijnen zijn een belangrijk onderdeel van je woning. Tuurlijk, het geeft licht en lucht, maar wist je dat het ook bijdraagt aan de duurzaamheid van je woning? En daarmee ook de leefbaarheid van je woning. Want zeg nou zelf, een huis zonder ramen lijkt en voelt aan als een gevangenis. In dit artikel wordt het belang van deze vergeten held toegelicht en waarom het een goed idee is om te investeren in nieuwe kozijnen.

Voor ieder wat wils

 

Ook heeft de consument behoorlijk wat keus op het gebied van kozijnen. Ze zijn er in verschillende kleuren en materialen. Denk bijvoorbeeld aan kunststof kozijnen of juist aan aluminium. Ook heb je houten kozijnen, maar die hebben meer onderhoud nodig en kunnen iets prijziger uitvallen dan kunststof. Kunststof gaat langer mee dan hout en is minder gevoelig voor de krachten van Moeder Natuur.

 

Kozijnen beschermen tegen de buitenlucht

 

Een van de primaire functies van een kozijn is een goede grens creëren van wat binnen en buiten is. Buiten hangen er allerlei stofdeeltjes in de lucht. Deeltjes die je niet in huis wilt halen. Denk bijvoorbeeld aan zand, fijnstof van auto’s of pollen in de lente. Ook geurtjes van buiten worden door een goed kozijn tegengehouden. Kozijnen zorgen ervoor dat deze stoffen niet je huis binnendringen. Wel zo prettig als je hooikoorts hebt, als je woont in een agrarisch gebied of juist in een drukke stad. Een goed kozijn heeft een positieve invloed op de luchtkwaliteit in je woning.

Ze houden je huis warm

 

Kozijnen houden stofjes niet alleen buiten, ze houden ook de juiste dingen binnen. Afgelopen tijd horen we steeds meer over de stijgende gasprijzen. Veel mensen zijn als de wiedeweerga aan het isoleren gegaan, hebben zonnepanelen of een warmtepomp aangeschaft, maar aan kozijnen wordt zelden gedacht als het gaat om verduurzamen. Als je de verwarming aanzet wil je natuurlijk niet dat de warmte ontsnapt door hoekjes of kiertjes in je raam. Zo kunnen de kosten nog verder oplopen dan ze nu al doen. Dus, kozijnen zijn net zo belangrijk als de isolatie in je muur of alle andere groene oplossingen.

Laat je goed adviseren

 

Hopelijk heeft dit artikel je aan het denken gezet over de aankoop van een nieuwe set kozijnen. Het is een grote beslissing en je wilt uiteraard een passend advies voor jou. Vraag eens een paar offertes aan bij verschillende bedrijven. Dit kan bij de meeste online, via de bedrijfswebsite. Offertes zijn vrijblijvend en geven je een beter inzicht van de kosten. Bij andere vragen kun je contact opnemen met het bedrijf, die kunnen je verder adviseren.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader