Een chemische peeling voor een stralende huid
Zonwaarschuwing!: 4 weken vóór tot 6 weken na de kuur niet zonnen en SPF 50 gebruiken.
Wie uiterlijke verzorging belangrijk vindt en daarom goed zorgt voor zijn of haar huid zal wellicht regelmatig een peeling doen. Hoewel je huid er daarna frisser uitziet, had je misschien toch meer resultaat verwacht. Dat komt omdat de producten die je bij de drogist koopt, niet het resultaat kunnen bereiken van een professioneel product zoals dat bij een huidkliniek wordt gebruikt.
Wat is het verschil tussen het product voor thuisgebruik en dat van de huidkliniek?
Allereerst is van de chemische peeling die je koopt bij de drogist de concentratie aan werkstoffen veel lager dan bij de huidkliniek. Dit komt omdat een peeling met een hogere concentratie aan werkstoffen alleen door een professional kan worden aangewend, hier komt namelijk expertise bij kijken. Ten tweede heeft de specialist van de huidkliniek een uitgebreide studie achter de rug en blijft deze al lerend bij de tijd. Daarom weet hij of zij welke peeling het beste bij jouw huid past. Niet iedere peeling is namelijk hetzelfde en daarom moet eerst gekeken worden wat het beste bij jouw huid past voordat met de behandeling wordt begonnen. Het thuisproduct kan eventueel wel tussen behandelingen door worden gebruikt.
Voor welke indicaties is een chemische peeling geschikt?
Een chemische peeling verwijdert de dode huidcellen en stimuleert een snellere celvernieuwing met als resultaat een gladdere, stralende en egale huid. Deze behandeling kan door de huidkliniek voor verschillende doelen worden ingezet, deze zijn o.a.:
- huidveroudering en rimpels;
- littekens;
- acne;
- een doffe huid;
- oppervlakkige pigmentvlekken.
Voor wie is een chemische peeling niet geschikt?
Wanneer je diepe rimpels hebt, zal de chemische peeling nauwelijks resultaat opleveren en wordt deze daarom afgeraden. Verder wordt een chemische peeling met Fenol als werkzame stof afgeraden bij hartritmestoornissen. De huidkliniek zal echter altijd een intakegesprek doen om ten eerste een huiddiagnose te doen en ten tweede een aantal zaken met je door te nemen om te bekijken welke chemische peeling bij jouw huid past en bij jou verantwoord gebruikt kan worden.
Wat houdt de behandeling in?
De behandeling begint met een dieptereiniging, zodat de huid goed schoon is en klaar is voor de volgende stap. Vervolgens wordt er een chemische vloeistof op de huid aangebracht, deze verwijdert de bovenste huidlaag met dode huidcellen. De huid reageert hierop door het aanmaken van nieuwe huidcellen. De huid wordt hierdoor egaal en oppervlakkige rimpels worden minder zichtbaar. Ook wanneer men littekens heeft of oppervlakkige pigmentvlekken, zullen deze minder of niet meer zichtbaar zijn.
Bij het aanbrengen van de chemische vloeistof kan men een branderig gevoel ervaren. De vloeistof blijft, afhankelijk van welk product wordt gebruikt, 1 tot 10 minuten op de huid. Daarna wordt de huid behandeld met een product dat de huid koelt.
Voor en na géén zon of zonnehemel
Een chemische peeling en de zon gaan niet goed samen. Wil je op korte termijn een chemische peeling ondergaan, zorg dan dat je 4 weken vóór de behandeling niet in de zon komt of onder de zonnehemel gaat. Ook na de peeling is dit nog zo’n 6 weken taboe.