Werk en OpleidingZakelijk

Hoe moet je een VOG aanvragen?

Heden ten dage verzoeken veel organisaties aan toekomstige werknemers om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan te vragen. Dit heeft onder andere te maken met de ontwikkelingen rondom het integriteitsbeleid. Steeds meer organisaties hechten belang aan deze verklaring van goed gedrag, omdat de goede naam van een bedrijf kan worden aangetast als een werknemer over de schreef gaat. Een VOG verklaring is dan een bewijs voor de werkgever omdat deze hiermee zwart op wit heeft dat de toekomstige medewerker geen strafblad heeft.

Hoe vraag je een VOG aan?

Op de website van Digitaal VOG aanvragen vind je een online aanvraagformulier VOG hiervoor. Dit formulier kan de aanvrager (toekomstige werknemer) zelf invullen en indienen, het kan echter ook door de werkgever worden gedaan. Na het invullen en indienen ontvangt de aanvrager op zijn persoonlijke e-mailadres een e-mail met een aanvraagcode. Met deze ontvangen code kan de aanvrager vervolgens zijn identiteit bevestigen Hier heeft hij of zij wel een geldig DigiD-account voor nodig. Heb je geen DigiD-account, dan kan je deze hier aanvragen.
Voor wat betreft de kosten VOG: bij het indienen van het online aanvraagformulier dient een bedrag van € 40,35 aan Digitaal VOG te worden overgemaakt middels iDeal. Vervolgens moet een bedrag van € 33,85 te worden betaald aan Dienst Justis op het moment dat de identiteit moet worden bevestigd.

 

VOG aanvragen

Wat gebeurt er als de aanvraag is ingediend?

Nadat de identiteit is bevestigd, gaat Dienst Justis een onderzoek starten naar mogelijke gepleegde strafbare feiten en de aanwezigheid van een strafblad. Wordt er niets gevonden, dan ontvangt de aanvrager binnen twee weken na het indienen de VOG. Deze krijgt hij persoonlijk per post. Dit origineel wordt maar één keer verstrekt en daarom kan de aanvrager het beste de toekomstige werkgever een kopie laten maken en het origineel direct terugvragen.

Krijg je bij gepleegde strafbare feiten geen VOG?

Wanneer iemand een strafblad heeft of strafbare feiten heeft gepleegd, wil dat niet direct zeggen dat men geen VOG krijgt. Dit hangt af van het screeningsprofiel (d.w.z. voor welke functie wordt iemand gescreend) en de aard van de gepleegde feiten. Zo zullen snelheidsovertredingen voor een taxichauffeur zwaarder worden gewogen dan voor een onderwijzer. Afhankelijk van hoe lang men bezig is met nader onderzoek, kan het tot maximaal acht weken duren voordat de beslissing valt en de aanvrager wel of geen VOG ontvangt. Wanneer afgifte van een VOG geweigerd wordt, kun je daartegen in beroep gaan. Daarvoor moet je dan uiterlijk zes weken na ontvangst van de afwijzing op het bezwaarschrift een beroepschrift indienen. Dit kan schriftelijk, maar ook via de website van rechtspraak.nl.

Hoe ver gaat men terug met onderzoek?

Voor het onderzoek staat standaard een zogenaamde terugkijktermijn van 4 jaar (wanneer de aanvrager jonger is dan 23, dan is dat twee jaar). Dit geldt voor de meeste profielen. Echter, wanneer iemand bijvoorbeeld gaat werken als wegvervoerondernemer goederenvervoer of personenvervoer, of in de taxibranche, in de beveiliging van de burgerluchtvaart, of als rijinstructeur, dan geldt een terugkijktermijn van 5 jaar. Verder zijn er beroepen waarvoor een terugkijktermijn van 10 tot zelfs 30 jaar kan gelden.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
ajax-loader